Når, hvor og hvordan kan du se nordlyset?
Det er igjen sesong for nordlyset, naturens mest spektakulære lysshow! Det synes i hvert fall vi. Nord-Norge er et av verdens beste steder for å se dette magiske naturfenomenet, og vi mottar av denne grunn reisende fra hele verden. Det latinske navnet for fenomenet er Aurora Borealis.
Vinterfenomen
Nordlyset kan oppstå hele året, men for at det skal være mulig å se må det være mørkt og helst klarvær. Vintersesongen er den beste tiden å oppleve nordlyset. Kommer du til Bardufoss for å oppleve nordlyset anbefaler vi at du besøker oss i perioden oktober til april.
Jordas nordlysbelte
Det har vært mange kreative forklaringer på hva som gjør at vi kan se nordlyset opp gjennom årene. Den faktiske årsaken er at nordlyset oppstår ved kraftige soleksplosjoner fra solen, også kalt solstormer. Disse eksplosjonene fører til at store menger av elektriske ladede partikler blir sendt ut i rommet. Når disse partiklene kommer inn i jordas atmosfære trekkes de mot polene, hvor jordas magnetfelter er kraftigst. Når de solpartiklene kommer inn i atmosfæren vår frigis det energi som resulterer i at vi ser nordlyset. Det er av denne grunn mer sannsynlig å oppleve Aurora Borealis, høyt oppe i nord (nordlys) og langt nede i sør, ved sørpolen (fenomeneter heter her Aurora australis eller sørlys). Jordas nordlysbelte går over Island, Sør-Grønland, Nord-Canada og Nord-Alaska i tillegg til Nord-Norge, da mellom Lofoten og Nordkapp. Nordlyset kan oppstå lenger sør, men det er sjeldnere.
Nordlysets farger
Nordlyset oppstår som regel i en høyde av rundt 100 km over bakken. Nordlyset kommer i ulike farger, avhengig av hvilke grunnstoffer i atmosfæren solpartiklene reagerer med. Sammensetningen av gassene i atmosfæren avhenger av høyde. Fargen på nordlyset vil derfor variere avhengig av hvor høyt oppe i atmosfæren denne kollisjonen skjer. For eksempel vi en se en grønn farge når solpartiklene reagerer med oksygen mellom 95 – 240 km høyde, mens en vil se en rød farge om partiklene reagerer med oksygen høyere i atmosfæren. Blå og lilla farger er sjeldne, men kan ses om solpartiklene reaksjon med nitrogen, oftest i lavere høyder. Gul og rosa farger kan også av og til ses, og er da en blanding mellom fargene over.
Grønt er den vanligste fargen i nordlyset, men en må også ta hensyn til at øynene våre oppfatter grønnfargen lettere enn andre farger. Fargene i nordlyset kan imidlertid se litt annerledes ut når en ser bildene en har tatt av nordlyset, da kamera kan fange opp mer enn det øyet ser.
Nordlysgaranti
Vi kan dessverre aldri gi 100% nordlysgaranti, da dette avhenger av været og solaktivitet. Det er noe vanskelig å melde nordlys, men en kan følge med på nordlysvarselet, som måler aktivitet på solas overflate på en skala fra én til ni. Denne vil gi en viss pekepinn på hva en kan forvente, om en tar været i betraktning. Desto høyere tall på skalaen, desto større aktivitet på solen, og større sannsynlighet for at vi her opplever nordlyset.
For å best se nordlyset bør en holde seg unna opplyste områder (på grunn av lysforurensning) så en må gjerne trekke ut fra bebodde områder. Nordlysfotografer setter imidlertid ofte pris på noen lyskilder, slik som hus og en halvmåne. Det må som tidligere sagt være mørkt for at en skal se nordlyset. Vi anbefaler å spesielt følge med i perioden mellom 21 og 02 på kvelden. En må imidlertid ofte smøre seg med en dose tålmodighet, så ta gjerne med deg gode og varme klær og noe varmt å drikke, mens du venter.
Opplev nordlyset i Bardufoss
Når du besøker oss vil du få en veiviser når du kommer, som inkluderer anbefalte steder å oppleve nordlyset, samt fakta om nordlyset, nordlysvarsel og mer. Vil du ha hjelp til å finne frem til de beste utsiktspunktene kan du også bestille nordlys guide. Det er også mulighet for å oppleve nordlyset mens en er på kveldsaktiviteter som hundesledekjøring på kveld, Arctic truck. Da har du også en gøyal underholdning mens du «venter» på nordlyset.
Husk! Selv om det er overskyet så kan det være mulighet for nordlyset om himmelen plutselig åpner seg litt.
Tips! De beste bildene får du ofte dersom det er fullmåne i tillegg.
Følg oss på sosiale medier for mer informasjon om vårt nærområde: